Strony: [1] 2
Autor Wątek: Wydajność na nowym silniku  (Przeczytany 166 razy)
†LECHU†
*

« : Lipiec 27, 2010, 17:18:22 »

Witam,

też wam tak fps spadły na tym "nowym" Source?
Ja mam tak 90-150 średnio i czasem czuje, że szarpnie animacją (gra offline).
A jak włącze latarkę, pójde nad wode to 50fps Sad

Da się coś zrobić z tym?
Mam włączone to multicore, jest to w końcu opcja dla SLi i Crossfire czy dla CPU?

Wszystko mam ustawione w grafice tak jak pokazują gwiazdki, łącznie z HDR i Motion Blur.
Wcześniej może i były większe spadki w akcji do 60-70fps, ale normalnie było co najmniej 160fps i jakoś to płynniej wydawało się chodzić.

PS chciałem się troche z botami poklepać przed zlotem Smiley

I won't waste my time fitting in, 'cause I don't think contrast is a sin
Seta
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2010, 17:21:06 »

Jak ja ustawiam tam gdzie mam gwiazdki to mam 25 fps ;P ale silnik jest o wile gorszej jakosci niz poprzednio.

Empty
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2010, 10:23:40 »

silnik jest dobry i nawet bardzo tylko ze jak macie cfg jeszcze ze starego csa to bedzie wam zacinalo gre i spadaly fps bo tam sa komendy nie dzialajace na nowym silniku , takze polecam sciagniecie tego cfg i pozmieniania sobie bindow CHEERS!

http://www.sendspace.pl/file/dff874c950f8238ed0c6e7e

†LECHU†
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2010, 12:59:01 »

Nie chce się to pobrać Smiley Wrzuć gdzieś indziej to sobie popatrze co tam wymodziłeś.

Co do configa to ja nie używam żadnych cfg na fps, bo na moim sprzęcie to po prostu niepotrzebne.
U mnie cfg to:
1. bindy na bronie
2. wymagane komendy rate, cl_cmdrate itp.
3. personalne ustawienia jak hud_fastswitch na klawiaturze i brak na rolce, rozmiar celownika.

A właśnie Empty jak wiesz to jaka jest teraz nazwa AWP na bind? Bo wszystkie bindy stare chodzą prócz AWP :/

Więc co powiesz na to, że nie mam manualnego cfg praktycznie żadnego? Nie wiem w ogóle wywalić całego cs'a pousuwać wszystko i ściągnąć? Tylko, ze nie mam na to internetu aktualnie.

Seta
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2010, 13:04:16 »

A właśnie Empty jak wiesz to jaka jest teraz nazwa AWP na bind? Bo wszystkie bindy stare chodzą prócz AWP :/

Mi działa i jeżeli chodzi o kupowanie to "buy awp"

Empty
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2010, 14:02:56 »

lechu propomuje abys zrobil kopie tego cfg co masz aktualnie gdzies na dysku i zapisał a ten z folderu cstrike/cfg usunął i zrestartował steama wtedy stworzy Ci isę random cfg z komendami tymi z nowego silnika source. Porownasz jak chodzi na tym "randowmowym" a jak na Twoim starym

GiBSoN
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2010, 16:28:22 »

Mozesz sobie dopisac w launch options przy odpalaniu csa takie komendy:

-heapsize 1572864 -noforcemaccel -noforcemparms -threads 2 -high

heapsize dla 3gb ramu(max dla cs) jak masz mniej to znajdz w necie.

Jest dodana komenda na obsluge wiekszej liczby rdzeni, chociaz i tak w grze mi nie chce zapamietac. Zaznacz sobie opcje multicore rendering, mi to dalo sporego kopa i jesli nie ustawie max fps to dochodzi mi do 400, gdzie przed updatem mialem max 280. Dodatkowo jak pisza obowiazkowo nowe cfg.

Wlacz sobie tez net_graph bo jest calkowicie nowe zastosowanie interpolacji.

Ustaw
cl_interp_ratio 1
cl_interp xxx || xxx- przy wlaczonym net graph bedziesz mial tako opcje jak lerp. Ustaw najpierw interp na 0 a potem zwiekszaj az lerp bedzie sie swiecil na bialo.

Oczywiscie raty zaleznie od serwera, teraz sa jedynie 66, 66, 25000-35000, ale niektore serwery fixuja sobie tickrate na 100 wiec mozna ustawic 100 jesli grasz na takich.

W razie pytan pisz.

I am the master of my fate. I am the captain of my soul.
†LECHU†
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 29, 2010, 17:57:53 »

Mi działa i jeżeli chodzi o kupowanie to "buy awp"

Mi nie działa takie cos:
bind * "buy awp"

a działało Sad Może gwiazdki nie można bindować? to jest of coz ta gwiazdka z klawiatury numerycznej.

lechu propomuje abys zrobil kopie tego cfg co masz aktualnie gdzies na dysku i zapisał a ten z folderu cstrike/cfg usunął i zrestartował steama wtedy stworzy Ci isę random cfg z komendami tymi z nowego silnika source. Porownasz jak chodzi na tym "randowmowym" a jak na Twoim starym

steamapps\nick\counter-strike source\cstrike\cfg
chodzi Ci o plik config.cfg z tego folderu?

@|GiBSoN

Mam net_grapha i:
interp ratio 1 lub probowałem tez 2, nie widze wiekszej roznicy
cl_interp 0.1 lub 0.15 lub 0.5, najlepszy wydaje sie 0.1 lub 0.15

rate 25000
cl_cmd 66
cl_up 66

Renderowanie mam w opcjach CSa włączone.

Co do ramu mam 4GB ddr2. Spróbuje te komendy jak nic nie da zresetowanie configa.

Empty
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 29, 2010, 18:28:52 »

tak lechu chodzi mi o ten plik skopjuj go i zapisz sobie gdzies wrazie jakby ten co wyslalem nie dzialal dobrze na twoim komputerze

Orzech_
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 29, 2010, 18:50:59 »

Mi z 250 fps po włączeniu rendrowania wieloprocesorowego wydajność na full detalach skoczyła do 300 fps

...gram w życie na kodach...
GiBSoN
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 29, 2010, 20:23:43 »

Kiedy zmieniasz cl_interp to powinienes widzeiec jak maleje ci lerp. To akurat odpowiada za komfort gry, a nie za fpsy. Cos jak kiedys tickrate, tylko teraz kazdy ustawia sobie interpolacje pod siebie. Ustaw tak zeby lerp bylo biale(jak najmniejsza wartosc). Ja mam cl_interp 0.0304 i mam lerp 30.4, dla mnie to jest minimalna wartosc.

Jak chcesz wiedziec za co to odpowiada dokladniej to na wiki jest ladnie opisane.

Do fpsow to tylko multicore render, tamte komendy w launch i normalny cfg pod "nowego" csa.

cl_interp_ratio 1 a 2 nie ma roznicy ale ustawia sie 1 a potem bawi z interpem.

Ps. jesli masz 4gb ramu to ustaw heapsize taki jak podalem bo 3gb to maksymalna wartosc dla css. Powyzej juz sa crashe i spadek fps, bo gra ma problem z zarzadzaniem taka iloscia pamieci.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2010, 20:26:53 wysłane przez GiBSoN » Zapisane

Empty
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 29, 2010, 21:20:58 »

orzech na tym cfg moim czy u Ciebie normalnie tak skoczyło?

†LECHU†
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 30, 2010, 01:08:17 »

Kiedy zmieniasz cl_interp to powinienes widzeiec jak maleje ci lerp. To akurat odpowiada za komfort gry, a nie za fpsy. Cos jak kiedys tickrate, tylko teraz kazdy ustawia sobie interpolacje pod siebie. Ustaw tak zeby lerp bylo biale(jak najmniejsza wartosc). Ja mam cl_interp 0.0304 i mam lerp 30.4, dla mnie to jest minimalna wartosc.

Jak chcesz wiedziec za co to odpowiada dokladniej to na wiki jest ladnie opisane.

Do fpsow to tylko multicore render, tamte komendy w launch i normalny cfg pod "nowego" csa.

cl_interp_ratio 1 a 2 nie ma roznicy ale ustawia sie 1 a potem bawi z interpem.

Ps. jesli masz 4gb ramu to ustaw heapsize taki jak podalem bo 3gb to maksymalna wartosc dla css. Powyzej juz sa crashe i spadek fps, bo gra ma problem z zarzadzaniem taka iloscia pamieci.

ok no to:
cl_interp 0.021
cl_interp_ratio 1
rate 25000
cl_updaterate 66
cl_cmdrate 66

Ustawiłem parametry startu, zresetowałem ten config i zrobił sobie nowy i teraz mam na dust2 90fps-200fps, w sumie niewielka zmiana, czasem skoczy do góry, ale z reguły jest koło 110-130fps.

Co ciekawe nie funkcjonuje jakby jeden parametr: -high, jak to wpisze to włączam CS'a, ładuje mape, wszystko ok, ale jak już się pokaże mapa to jest zawiecha, coś tam czasem ruszy, ale to tak ledwo co. Nie wiem od czego jest ta komenda, ale nie chodzi, reszte zostawiłem, bo dają radę.

OMG pomyliło mi się, mam 2*1GB RAMu, a nie 4 Wink
Heapsize liczymy tak: ram w MB podzielić przez 2 i potem razy 1024
np. 2048MB /2 * 1024 = 1048576.

Mi z 250 fps po włączeniu rendrowania wieloprocesorowego wydajność na full detalach skoczyła do 300 fps

No właśnie w tym problem, też tak powinienem mieć, a tu spadki nawet do 50fps i to nie, że jestem maniak, czuć, że gra nie chodzi płynnie :/ Jaki masz pecet?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 02:03:47 wysłane przez †LECHU† » Zapisane

Seta
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2010, 09:51:08 »

Ja proponuję dodać do "set launch options" -dxlevel 81. Może nie zwiększa jakoś ogromnie liczby fps lecz gra jest bardziej płynna.

GiBSoN
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 30, 2010, 13:14:33 »

Parametr -high ustawia proces gry na priorytet wysoki. Krotka mowiac do csa przydzielana jest jak najwieksza "moc" kompa, kosztem innych procesow, zeby chodzil jak najplynniej. Mi ten parametr dziala, jedynie mialem problem z heapsize kiedy probowalem ustawic na 4gb, jak zmienilem na 3 to wszystko smiga.

Ustaw sobie fps_max na 100 i starczy ci. Ja chociaz mam ~300 to gram na tym bo wiecej ci nic nie da, chyba ze lubisz sobie patrzec na duze cyferki. Gorsze sa skoki z 90 do 200 niz stale ~100 fps. Na takim czyms sie gra duzo plynniej.

I powtarzam jeszcze raz ze raty sluza poprawieniu komfortu gry. Lepsza celnosc, mniej hitboxow, ogolnie po tym updacie juz bardziej liczy sie skill, a nie fullauto i do przodu jak to robilo duzo osob, a potem sie cieszylo ze maja dobre staty. Jeszcze maja zmienic calkowicie recoil w grze dla kazdej broni, wtedy juz wogole fullauto botom nie pomoze.

Strony: [1] 2  
Skocz do: