profeska Napisano 2 Wrzesień 2018 Tak jak w temacie, stworzyłem sobie taki zestaw komputerowy wliczając w to rzeczy (niezbędne) do funkcjonowania na komputerze odrazu wspomnę że jestem totalnie zielony w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość link: Sprzęt I tutaj moje pytania odnośnie tego zestawu a mianowicie 1.Co o nim sądzicie, czy wszystko jest w porządku tzn ma swój ład i porządek (będzie działać? ) 2.Zastanawiam się nad monitorem, chciałbym aby miał częstotliwość odświeżania 144hz i był w rozdzielczości FullHD, nie widzi mi się rozdzielczość WQHD i wyżej tak samo minmalna przekątna ekranu od 24 do 28 (w tym zestawie dałem pierwszy lepszy dla przykładu) 3.Płyta główna- coś polecacie czy zostawić tak jak jest? ( nie ukrywam że tutaj patrzyłem na Audioboosta, Military Class 5-Guard-Pro, GAMING CERTIFIED ) 4. Dyskiem SSD między 512GB a 1TB i czy nie jest wadliwy jak również dysk twardy? 5.Głośnikami i słuchawkami, interesuje mnie ten dźwięk przestrzenny 7.1 6.No i może posiada ktoś taką klawiaturę i czy jest warta polecenia? (7.Miejscem, bo nie jestem pewny czy ten sprzęt zmieści się w tej skrzynce). Może wy coś polecacie? dajcie znać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tácõ Napisano 2 Wrzesień 2018 (edytowane) Na twoim miejscu zamieniłbym procesor z intela na Ryzena ; - ) ale to tylko moje skromne zdanie i poczekał na wyjście nowych RTX od nvidii, być może ceny się pozmieniają Edytowane 2 Wrzesień 2018 przez Tácõ 1 Havor dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 2 Wrzesień 2018 Raczej ryzen odpada bo komputer nie będzie mi służył tylko do grania a Ryzen chyba nie da rady tak mi sie zdaje a co do RTX to już wyszły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tácõ Napisano 2 Wrzesień 2018 Ryzen nie jest tylko do grania i nie będziesz się musiał bawić co chwila z chipsetami tak jak u inteli ale jak ci tak na intelu zależy to bym poczekał aż zaprezentują swoje nowe dzieło ; - ) A co do RTX to wyszły na razie tylko 2080 jeszcze 2070 w drodze 😜 1 Havor dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 2 Wrzesień 2018 (edytowane) znaczy ja już sie nastawiłem na intela 8generacji ale jeszcze się zastanowię nad Ryzenem, poczytam coś na jego temat. A co do RTX to teraz zastanawiam się nad kupnem tego 2080 tylko bez Ti @EDIT zostaje przy Intelu a RTX 2080 też odpuszczam i zostaje przy gtx 1080 ti bo recenzje tych nowych kart są mieszane a wzrost między GTX 1080TI a RTX 2080 to jakieś 5-8% mniej więcej. Dlaczego mieszane? Piszą że technologia w tych rtx dopiero raczkuje i nie będzie obsługiwać starszych gier. Przy gtx równie dobrze pójdzie mi wszystko na full detalach tak myśle i cenna jest lekko niższa Edytowane 2 Wrzesień 2018 przez profeska Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wilczy Napisano 3 Wrzesień 2018 (edytowane) Jeżeli komputer nie będzie ci służył tylko do grania to polecam skierować się w stronę AMD z ryzenami. Odnośnie RTX od Nvidi to jeszcze nie wiadomo, co tak naprawdę z tych kart wyniknie, bo premiera RTX2080 i RTX2080ti jest zaplanowana na 20 września 2018 roku. Wiadomo można już złożyć zamówienia przedpremierowe, ale to jest kupowanie kota w worku, bo rzetelne testy kart pojawią się dopiero w dniu premiery. Ogólnie odradzam kupowanie monitorów z matrycami TN ze względu na kiepskie odzwierciedlanie kolorów, słaby kontrast i fatalne kąty widzenia (stricte są tylko one polecane do mocno dynamicznych gier), osobiście polecam matryce VA lub nawet matryce IPS z 144 hercami. Płyta główna jest ok, jeśli nie zamierzasz zbytnio mocno podkręcać podzespołów w komputerze. Jak ci nie szkoda kasy na dysk SSD to polecam dyski z interfejsem PCI Express NVMe, są one diabelnie szybkie, lecz swoje kosztują (z firm to polecam samsunga), a ilość GB na dysku nie ma znaczenia odnośnie jego wadliwości, jak dla mnie im więcej tym lepiej. A miejsce w obudowie spokojnie ci starczy na zamontowanie tych podzespołów, ale jak się boisz, że coś źle zrobisz, to zawsze sklep może ci to zamontować za pewną opłatą. Reasumując z obecnego twojego zestawu można spokojnie stworzyć dobry działający komputer, jeśli byś postanowił nic nie zmieniać i by ci to starczyło na parę lat. Edytowane 3 Wrzesień 2018 przez Wilczy 1 PutaMadre dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 3 Wrzesień 2018 @Wilczy nie zamierza podkręcać niczego bo nie znam się na tym i za bardzo nie jest mi to potrzebne. Co do monitoru to możesz polecasz jakiś bo patrze troche się znasz na nich A z dyskiem SSD to się jeszcze zastanawiam no ale celuje w 1TB bo przecież nigdy za wiele a teraz taka pojemność to praktycznie nic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jesus Napisano 3 Wrzesień 2018 procek starej serii, grafika to samo - bierzesz w tym momencie coś, co już jest zastępowane/zastąpione czymś nowszym. Bezsens. 2 Arczi i Havor dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopec23 Napisano 3 Wrzesień 2018 (edytowane) IMO jako posiadacz zarówno Ryzenów jak i i5 8600k to przy następnych zakupach ponownie wybrałbym Ryzena. Po pierwsze platforma ma przyszłość, po drugie w tej samej cenie można mieć pełne 8 rdzeni, które w zadaniach wielowątkowych pokażą na co je stać. A skoro piszesz, że komputer ma być nie tylko do grania to tym bardziej szedłbym w tę stronę. No i jak wyżej słusznie zauważono to jest najgorszy moment na zakup komputera, za moment wyjdą RTXy (które moim zdaniem - patrząc jak kreowany jest marketing - mimo wszystko nie będą rewolucją, a ewolucją i to drogą) i ceny kart ulegną zmianie. Poczekaj na testy i wtedy coś się wybierze. Co do zasilacza, ja bym wziął taki: https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-plus-gold-650w-ssr-650fx-1477082/ świetna półpasywna seria z bardzo długą gwarancją. Odnośnie słuchawek się nie wypowiem, bo mam dość krytyczne zdanie na temat gamingowych produktów. EDIT: jeszcze odnośnie SSD, zamiast kupować dużą pojemność słabej jakości lepiej wybrać np. droższego Samsunga z długą gwarancją i lepszymi parametrami np. https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-970-evo-250gb-pcie-x4-nvme-mz-v7e250bw-4188670/ Edytowane 3 Wrzesień 2018 przez kopec23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 3 Wrzesień 2018 46 minut temu, kopec23 napisał: Co do zasilacza, ja bym wziął taki: https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-plus-gold-650w-ssr-650fx-1477082/ świetna półpasywna seria z bardzo długą gwarancją. Wystarczy 650w na taki sprzęt? No i dzięki za rade odnośnie dysku SSD pewnie kupie 500GB od Samsunga a co sądzisz o Twardym? No i przy okazji pytanie brzmi jak długo mam czekać z tymi RTXami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DragonFly Napisano 3 Wrzesień 2018 Jeśli chodzi o słuchawki, to chodzi Ci o takie do casualowego grania, czy chcesz sobie posłuchać muzyki jak król? Jeśli to drugie to kierowałbym się w Sennheisery albo Bose. Tylko cena dobrych słuchawek to +-1k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 3 Wrzesień 2018 Głośniki do słuchania muzyki a słuchawki bardziej do grania chodź nie ukrywam że będzie się zdarzać na słuchawkach również słuchać muzyki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DragonFly Napisano 3 Wrzesień 2018 Uważam, że do słuchania muzyki lepsze są słuchawki. Polecam przejechać się do jakiegoś mediamarku albo innego znanego sklepu i ubrać Bose albo Sennheisery z górnej półki, zobaczysz jakie kozackie są Edit: Polecam Tobie https://www.bose.pl/pl_pl/products/headphones/over_ear_headphones/quietcomfort-35-wireless-ii.html#v=qc35_ii_black gdyby nie auto już byłbym w ich posiadaniu 1 profeska dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kare Napisano 3 Wrzesień 2018 Moim zdaniem jeśli ktoś nie jest wielkim fanem muzyki, to nie ma potrzeby dokładać kilka(naście) stów do słuchawek samych. Po 300-400 złotych ceny lecą ostro w górę. Jeśli jednak chciałbyś coś takiego dorzucić, to też gorąco polecam Sennheisery. Z innej beczki, drugi monitor do komputera to spory komfort, jeśli często robi się kilka rzeczy naraz. Może warto pomyśleć o tym jak starczy miejsca i budżetu? 1 Sir. Danken Lore dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 3 Wrzesień 2018 Na chwile obecną zrezygnuje z tych słuchawek Bose i Sennheisery, priorytetem narazie jest złożenie bardzo dobrego zestawu a może z czasem sobie kupie te słuchawki bo uwielbiam słuchać muzyki a co do drugiego monitora to z czasem się kupi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopec23 Napisano 3 Wrzesień 2018 Godzinę temu, profeska napisał: Wystarczy 650w na taki sprzęt? No i dzięki za rade odnośnie dysku SSD pewnie kupie 500GB od Samsunga a co sądzisz o Twardym? No i przy okazji pytanie brzmi jak długo mam czekać z tymi RTXami? Oczywiście że wystarczy, obecnie mam XFX 650W (bo Seasonica mieli w ofercie ale sklep się wykręcał, że będą musieli bardzo długo czekać na dostawę) i konfigurację z i5 8600k i GTX1080 ogarnia z dużym zapasem, zasadniczo do zestawu z pojedynczą kartą graficzną wystarczy solidny 500-550W, a 650W to solidny wybór "na górkę". @DragonFly Sennki są dobre (i mówię to jako były posiadacz HD650 oraz słuchacz HD800), ale w kwocie, w której podrzuciłeś Bose, jest mnóstwo słuchawek z których można wybierać (i których w większości przypadków nie ma w MM czy innym elektromarkecie). Z słuchawek gamingowych w założonej kwocie wziąłbym HyperX Cloud (najlepiej w pierwszej wersji, której już niestety prawie nie idzie dostać), bo są to bardzo solidne słuchawki o dźwięku, który dobrze nadaje się do grania i muzyki. 1 profeska dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 3 Wrzesień 2018 Super to zasilacz do zmiany na 650w ktoś jeszcze ma jakieś sugestię wobec sprzętu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DragonFly Napisano 3 Wrzesień 2018 @kopec23 w MM jest kilka Bose i też całkiem spoko, chodziło mi o to, żeby sobie założył jakieś słuchawki z wyższej półki i zobaczył czy warto. 1 profeska dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopec23 Napisano 4 Wrzesień 2018 @DragonFly z moich obserwacji (na znajomych) wynika, że jeśli ktoś nie miał styczności z porządnymi sprzętami grającymi, to zazwyczaj przy kontakcie z dobrymi słuchawkami/głośnikami reakcja jest zbliżona do "Łał, w tym utworze pojawiły się nowe dźwięki!" Z drugiej strony warto potestować wcześniej tańsze słuchawki żeby wyrobić sobie gust jak grające sprzęty lubimy, bo różnice na tym samym pułapie jakościowym bywają ogromne - od słuchawek z podbitymi skrajami (typowe V-ki lub U-ki), po takie z wysuniętym środkiem (tak zwane odwrócone V-ki), przez takie starające się grać płasko, czy też o jeszcze innym charakterze (eksponujące jakieś fragmenty pasm itd.) @profeska Samsungi to dobre sprzęty i gdyby były bliższe cenowo do konkurencji to miałbym je w obu komputerach (10 lat gwarancji w serii Pro to genialna sprawa). Obecnie korzystam z 250-tek (Goodram Iriduim Pro i w drugim komputerze Samsung 850 Pro) i wg mnie więcej nie jest potrzebne. Zresztą zasadą, o której trzeba pamiętać w przypadku dysków SSD jest utrzymywanie wolnego miejsca (przyjmuje się, że przynajmniej 20% powinno być wolne), a 250 GB w zupełności wystarcza na system i kilka niezbędnych programów. Gry trzymam na drugim dysku (zwykłym talerzowym) i nie widzę powodu żeby to zmieniać. W zasadzie jedyna korzyść jaką możesz odczuć to szybsze wczytywanie się gier, ale wg mnie to zbyt mało żeby kupować większe drogie dyski. Dorzucę jeszcze kilka przemyśleń odnośnie zestawu: klawiatury nie znam, ale w podobnej cenie kupiłem takiego Nateca https://www.morele.net/klawiatura-natec-genesis-rx85-rgb-kalih-brown-us-layout-nkg-0959-1636157/ w wersji z białym podświetlaniem i jestem zadowolony. Z tego co widzę to od Sharkoona różni się obecnością pokrętła głośności, więc pod względem funkcjonalności są dość zbliżone, kwestia tego która ci bardziej przypasuje. Ostatnia rzecz gamepad, do zestawu w tej cenie kupiłbym oryginalnego pada od Xboxa One, który wg mnie jest wygodniejszy od tego z Xboxa 360 (mam bezpośrednie porównanie), ma lepszy krzyżak i w nowych wersjach obsługuje BT, więc można go podłączyć prawie do wszystkiego: BIAŁY lub CZARNY. Do tego najzwyklejszy odbiornik BT (lub dedykowany "paluch" do pada podłączenia do PC) i sprawa załatwiona. 1 profeska dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 4 Wrzesień 2018 przekonałeś mnie @kopec23 o rozmiarze SSD bo fakt faktem programy nie zajmują dużo miejsca a gry bede trzymać na twardym w takim wypadku, co do gamepadu to nie chce bezprzewodowego w tym problem a odnośnie klawiatury o tutaj pozostane przy swojej niestety nie przekonałeś mnie do wyboru twojej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawię Napisano 5 Wrzesień 2018 Rozumiem, że ma być to komputer raczej z tych na ,,full wypas", ale szczerze wydaje mi się, że dopłacanie bez sensownej kwoty do 4terabajtowego dysku twardego, jest pieniędzmi lekko wydanymi w błoto. Miejsce Ci tylko się zmarnuje, osobiście polecam kupić 1TB, a jeśli już bardzo potrzebujesz dużej ilości miejsca to można dopłacić do 2TB. Polecam także zakupić klawiaturę od Modecoma, LanParty. Design jest bardzo fajny, a jak na klawiaturę mechaniczną jest... bardzo tania. Mysz i słuchawki to już jest bardzo indywidualna kwestia, ale jeśli miałoby ci to pomóc to: Słuchawki: https://www.morele.net/sluchawki-trust-gxt-363-7-1-bass-vibration-headset-20407-797453/ Mysz: https://www.morele.net/mysz-a4-tech-bloody-v8m-a4tmys43935-617149/#reviews lub ta: https://www.morele.net/mysz-razer-deathadder-expert-rz01-00840100-r3g1-540837/ Osobiście posiadam inny model pierwszej propozycji, ale te powinny być jeszcze lepsze. Jak dla mnie najdziwniejszy jest twój wybór mikrofonu: Po co? Wydaje mi się, że raczej nie jesteś profesjonalnym streamerem czy też twórcą filmów na YouTubie, więc taki mikrofon jest zbędny. Mikrofon w słuchawkach, które ci poleciłem jest co najmniej świetny. No ale cóż, twój wybór, twoje pieniądze, prawda? Pozdrawiam 1 profeska dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sadysta Napisano 5 Wrzesień 2018 Godzinę temu, ksawię napisał: dopłacanie bez sensownej kwoty do 4terabajtowego dysku twardego, jest pieniędzmi lekko wydanymi w błoto. Miejsce Ci tylko się zmarnuje, osobiście polecam kupić 1TB, a jeśli już bardzo potrzebujesz dużej ilości miejsca to można dopłacić do 2TB. Miejsce mu sie zmarnuje w obudowie jak kupi 1 Tb i po kilku miesiącach kolejny, bo nie będzie miał miejsca na dysku. W dniu 3.09.2018 o 23:41, profeska napisał: ktoś jeszcze ma jakieś sugestię wobec sprzętu ? A no ja mam odnośnie Hdd Ten co masz wd red jak podpatrzyłem ma 4 Tb i 5400 rpm. Nie żeby coś, ale czy seria red nie była bardziej do serwerów ? I te 5400 rpm to taka lipa . Do gier/multimediów z Wd to były serie blue i black z 7200 Rpm. Pozostaje też alternatywa toshiby w podobnej cenie . 1 profeska dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopec23 Napisano 5 Wrzesień 2018 1 godzinę temu, ksawię napisał: Rozumiem, że ma być to komputer raczej z tych na ,,full wypas", ale szczerze wydaje mi się, że dopłacanie bez sensownej kwoty do 4terabajtowego dysku twardego, jest pieniędzmi lekko wydanymi w błoto. Miejsce Ci tylko się zmarnuje, osobiście polecam kupić 1TB, a jeśli już bardzo potrzebujesz dużej ilości miejsca to można dopłacić do 2TB. Słuchawki: https://www.morele.net/sluchawki-trust-gxt-363-7-1-bass-vibration-headset-20407-797453/ 1TB to nie jest dużo, ba to w zasadzie dość mało, wg mnie minimum to przynajmniej 2TB. Gry zajmują obecnie jakieś chore ilości miejsca (od 50GB w górę), więc przy 1TB miejsce zniknie w mgnieniu oka. Co do słuchawek - znalazłem 3 recenzje i praktycznie brak opisu dźwięku (z wyjątkiem jednej recenzji, która stwierdziła, że bas jest ok, a o reszcie pasm nie warto wspominać), tak więc mimo wszystko (na bazie własnych doświadczeń) dalej będę polecał HyperX Cloud 2 ksawię i profeska dodali reakcje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
profeska Napisano 6 Wrzesień 2018 18 godzin temu, ksawię napisał: Jak dla mnie najdziwniejszy jest twój wybór mikrofonu: Po co? Wydaje mi się, że raczej nie jesteś profesjonalnym streamerem czy też twórcą filmów na YouTubie, więc taki mikrofon jest zbędny. Mikrofon w słuchawkach, które ci poleciłem jest co najmniej świetny. No ale cóż, twój wybór, twoje pieniądze, prawda? Może troche przesadzam ale taki mikrofon oddaje teoretycznie twoją czystą barwe głosu no i co najważniejsze (popfilter) redukuje dźwięki otoczenia, ale jeszcze sie zastanawiam nad kupnem tego mikrofonu kto wie może pomyśle o zwykłym mikrofonie 17 godzin temu, Sadysta napisał: A no ja mam odnośnie Hdd Ten co masz wd red jak podpatrzyłem ma 4 Tb i 5400 rpm. Nie żeby coś, ale czy seria red nie była bardziej do serwerów ? I te 5400 rpm to taka lipa . Do gier/multimediów z Wd to były serie blue i black z 7200 Rpm. Pozostaje też alternatywa toshiby w podobnej cenie . Rzeczywiście, już sobie znalazłem i wybrałem taki DYSK HDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach